Konjac makaron – mnóstwo witamin, mało kalorii!

Konjac makaron to hit dietetyczny ostatnich lat, choć w Azji spożywany jest od stuleci, stanowiąc alternatywę dla produktów ryżowych czy sojowych. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom, makaron tego rodzaju może być spożywany przez osoby na dietach redukcyjnych, z nietolerancją glutenu oraz diabetyków. Czym jest i jak wykorzystać jego właściwości podczas przygotowywania posiłków?

Konjac – azjatycki makaron niemal bez kalorii

Konjac makaron, inaczej nazywany makaronem shirataki, powstaje z mączki wytwarzanej z korzeni azjatyckiej rośliny o nazwie konjac. Swoje wyjątkowe właściwości deistyczne zawdzięcza kilku czynnikom:

 – powstaje wyłącznie z wody i mączki z korzenia konjacu, o specyficznej właściwości ”żelującej” – dzięki czemu gotowy produkt to w niemal 97% woda;

 – nie zawiera jaj, mąki zbóż ani innych alergenów, a sama roślina, z której jest wytwarzany, pozwala zmniejszać objawy alergii i obniżać poziom cholesterolu;

 – makaron nie zawiera tłuszczu oraz jedynie śladowe ilości białka i węglowodanów, jest za to bogatym źródłem witamin i minerałów;

 – 100 g gotowego makaronu to zaledwie 8 kcal!

Przegotowanie shirataki nie jest skomplikowane. Makaron sprzedawany jest w opakowaniach, w których noodle zanurzone są w wodzie. Wystarczy je odcedzić, przepłukać a następnie dodać do wybranej potrawy i chwilę podgrzewać. Można je też krótko obgotować, jeśli makaron ma stanowić na przykład składnik sałatki.

Jak podawać konjac makaron?

Azjatycki makaron shirataki ma neutralny smak i konsystencję lekko przypominającą produkty z tapioki. Sam w sobie pozbawiony smaku, chłonie aromaty dań, w których jest podawany. Może z powodzeniem zastąpić makaron ryżowy lub sojowy, stosowany tradycyjnie w daniach kuchni azjatyckiej. Porcja takiego makaronu, smażonego z warzywami i kurczakiem ma tylko niewielką część kalorii, obecnych w daniu z tradycyjnym makaronem. Jeśli podczas diety zamarzy się nam spaghetti, to konjac w tym wydaniu również się sprawdzi. Dzieciom z kolej zasmakować może podany na słodko, z sosem owocowym i śmietanką kokosową.